Tilbake

Sikling og børsting

Skarpe siklinger og gode børster gjør preppingen til en lek.

Når det kommer til glidegenskapene til skisåler, er det strukturen som står for glidegenskapene, ikke glideren. Glideren skal fungere som en impregnering / coating av strukturen. Alt av overflødige rester skal bort. Blir det liggende glider igjen i sålen vil det forringe glidegenskapene fortere pga smussopptak. Derfor er det viktig og ha godt siklede og børstede ski.

Sikling

Når man prepper ski starter man med siklingen. Her er målet å få bort mest mulig glider før man børster skiene. Er ikke sålen ordentlig siklet, får børsten mer glider å jobbe med. Problemet med dette er at stålbørsten kan komme til å varme opp, og så vidt smelte glideren. Dette gjelder spesielt roterende stålbørster. Resultatet er at glideren dras nedover langs skia, og at glideren blir liggende ujevnt. Men dette kan være vanskelig å legge merke til visuelt. Pass derfor på å sikle skia godt før du starter å børste. 

Pass på å ha skarpe nok siklinger. Er siklingene skarpe nok blir det både enklere å sikle, og du får av mer glider. Du trenger også ikke ha like mye trykk når du sikler med en skarp sikling. Det er dermed mindre sannsynlighet for at skiklingen sklir av skia som kan skape stygge merker i sålen, samt mindre sannsynlighet for at du påvirker sålestrukturen på grunn av for mye trykk. Du trenger ikke kjøpe ny sikling når den blir sløv. Man kan fint slipe siklingen med en sharpener, enten manuell eller en som er elektrisk.

Børsting

Steg to er børsting. Børstene kommer med mange typer materialer, de vanligste er stål og bronse, hestehår, og nylon. Jobben til stål- og hestehårsbørstene er å fjerne glider som ligger igjen etter siklingen. Deretter bruker man nylonbørstene til å polere sålen. Etter poleringen er skiene klare til bruk.

Alle tre typene kommer både som håndbørster og roterende børster. Mens man holder håndbørstene med henda, fester man de roterende børstene til en drill. Drillen kjøres slik at børsten roterer nedover, eller bakover skiene. 

Hos Skiplukker’n bruker vi kun roterende børster, og vi anbefaler alle å gjøre det samme. Med roterende børster får selve børsten mye større hastighet mot skisålen, og man får derfor av mye mer glider per sekund. Det er derfor også enklere å få av mye glider, som fører til en raskere ski. I tillegg går det mye fortere å børste skiene med roterende børster, og man kan spare mye tid i forhold til med håndbørster. 

Børstene blir også slitt, så hvis man børster mye ski bør de byttes ut ofte. Men vær forsiktig med nye roterende stålbørster. Disse er ofte i overkant skarpe. Derfor pleier vi alltid å kjøre de litt på et sandpapir før de brukes første gang. Dette sikrer at du ikke ødelegger sålestrukturen, og er kun nødvendig å gjøre én gang.

Tips til sikling og børsting:

  • Bruk en drill med 1800-2200rpm hvis du bruker roterende børster.
  • Alltid ha bevegelse på drillen/børsten for å unngå overoppheting. 
  • Børstehårene vil legge seg med tiden, så kjør alltid børstene samme vei.
  • Bruk børstene. Ikke være redd for å legge litt trykk i børstingen.