Tilbake

Slitasje på slip

Sålestrukturen slites over tid og skiene må slipes regelmessig. Men ikke alle sliper må slipes like ofte.

Strukturen under skiene vil sakte men sikkert slites bort, selv om man aldri kjører over så mye som et sandkorn. Derfor er det viktig å slipe skiene fra tid til annen for å opprettholde strukturen i sålen. Det finnes ingen fasit på hvor ofte man bør slipe et skipar. Men det er likevel noen holdepunkter.

Slitasjen skjer ved all bruk av skiene – mens skiene brukes, men også gjennom behandling som gliding og sikling. Desto mer skiene brukes, desto raskere slites slipen. Slitasjen gjør at strukturen blir litt rundere i kantene og mindre skarp. Men dette kan noen ganger faktisk være ønskelig.

På ski for kalde dager ønsker man en struktur som gjerne er litt rundere i kantene. Derfor kan de kaldeste slipene bli bedre over tid, etterhvert som sålen jobbes med og at skiene blir brukt. Da vil den ofte være både raskere og gi bedre feeling. For løpere med store skiparker kan det derfor være en ide å bruke kaldskiene til trening av og til, men helst når det er fine forhold og liten fare for å skade sålen.

En varm struktur ønsker vi ofte så skarp som mulig. En skarp struktur vil naturligvis også slites fortere, og det kan derfor lønne seg å slipe de varmeste skiene litt oftere enn de kaldere. Skarpe strukturer kan også oppnås gjennom rilling, men en god rill har lite å stille opp med hvis slipen er helt uten struktur.

Et grunnleggende aspekt er hvor ofte skiene brukes. Om de brukes mye, blir ofte utsatt for varme gjennom gliding og det blir ofte satt manuelle rilleverktøy i dem kan det være lurt å slipe disse oftere enn de skiene som blir mindre brukt.